Geplaatst op
Op het eerste oog is het voor eenieder lastig in te schatten of een dak toe is aan vervanging. Hier is nader onderzoek voor nodig. Daarnaast schuilt het gevaar dat de meeste personen een dak vervanging zo lang mogelijk uitstellen. Uiteindelijk ontkom je hier niet aan. Omdat de kosten snel op kunnen lopen raden we altijd aan om vroegtijdig een controle te doen of een dak toe is aan vervanging. Maar hoe herken je de signalen?
Dak lekkages
Er zijn verschillende signalen die aangeven dat je dak toe is aan vervanging. Zo geven kleine lekkages al een eerste indicatie. Een lekkage geeft aan dat er een zwakke plek is in het dak. Vaak geeft dit aan dat de levensduur dicht bij zijn einde is. Zo kunnen lekkages elkaar steeds sneller gaan opvolgen. Dit kan bij platte daken voorkomen, maar ook bij schuine daken met dakpannen. Heb je dus last van een lekkage of juist van meerdere in een korte tijd, dan raden we aan om het dak te laten controleren door een ervaren lokale dakdekker, zoals de ervaren dakdekker in Haarlem.
Op tijd erbij
Wanneer een lekkage heel lang niet opgemerkt i,s dan kan de schade groter zijn dan je denkt. Het hout van de dakconstructie kan hierbij veel vocht opnemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot houtrot en andere vormen van waterschade. Controleer daarom meerdere plekken van het dak. In dit scenario is het vaak nodig om een gehele dakconstructie te laten vervangen. De houtrot kan namelijk zorgen voor een zwak punt in de constructie. Wat uiteindelijk een levensgevaarlijke situatie kan veroorzaken door bijvoorbeeld het instorten van delen of het complete dak. Laat daarom een ervaren dakdekker je dakconstructie uitvoerig controleren.
Dakisolatie
Het dak laten vervangen kan op de langer termijn veel voordeel bieden. Zo raden we aan om de isolatie van het dak te laten controleren. Een slecht geïsoleerd dak zorgt ervoor dat er veel warmte van het huis via het dak kan ontsnappen. Een goed geïsoleerd dak zorgt er juist voor dat de warmte behouden blijft zodat je cv-ketel of warmtepomp minder werk hoeft te doen. Op lange termijn zal dit enorm schelen op de energierekening. Een investering in isolatie van je woning zal zich uiteindelijk daarom altijd terugbetalen.